2010-11-17

Деветашката пещера

Деветашката пещера

   Ако сте пещерняк и проявявате жив интерес към тайните и скритата красота на подземния свят, то Деветашката пещера е едно от местата, които трябва да посетите обезателно. Тя е една от най-големите пещери в България и се намира в Централен Предбалкан, на около 20 км. от град Ловеч, близо до село Деветаки. Разположена е на десния бряг на река Осъм с обща площ от 20 400 м2. Дължината и е 2 442 м, а височината и достига 60 м., като на места стига и до 100м. Входът й, който е широк 35 м. и висок 30 м., води към просторна зала с площ 2400 кв. м. 

Има няколко начини да стигнете до Деветашката пещера, но тук ще ви изложим два от най-лесните.

Първия вариант е удобен за гости, желаещи да посетят само светлата част на пещерата. Поема се по отклонението за с. Деветаки намиращо се на главния път “Ловеч-Летница”, което пресича реката с мост, от дясната страна на който по течението на реката продължава черен път. След моста асфалтовият път продължава с остър завой, стръмно изкачвайки се към с. Деветаки. За пещерата се тръгва по черния път, успореден на реката, който извежда до входа. 

Втория вариант предоставя възможност за цялостно й обхождане. Тръгва се по отклонението от главния път “Ловеч-Летница” в участъка между селата Дойренци и Александрово. В дясно отбива асфалтов път, който преди време се е използвал от военните. В миналото пещерата е била засекретен военен обект и е служела за съхранение на петрол и храни от държавния резерв, като и до днес близо до входа и стоят големи цистерни. С кола се стига до началото на моста, който е тотално разграбен и от него е останала само една малка част намираща се от другата страна на реката, но това е най-близкото и удобно място до пещерата където може да стигнете с кола.

За да стигнете до самата река трябва да слезете отдясно на разрушения мост и да поемете по пътеката. Има много буйна растителност, но се минава. За проникване до дъното на пещерата ще ви е необходима надуваема лодка. С нея преминавате река Осъм и стигате от другата страна на реката където е входа на пещерата. Не изпускайте въздуха от лодката!

Навлизайки в тъмната част на пещерата преминавате през малко езерце, което ви отвежда до най-трудната за преодоляване част – висока синтрова преграда. По-лесно е изкачването от лявата и страна, където на около 2м от стената има тясно прагче по самия синтър. Веднага след това следва нова мощна синтрова каскада. Без да слизате отново до водата, преминавате отляво където има изпъкнали скални ръбови. Най-трудното тук е прехвърлянето на лодката. Тя трябва задължително да е завързана за носа с въже минимум 10м. На това място има красив водопад – изкачва се от лявата страна /отдясно попадате в езерце/.

Преминавайки през малки прагчета, сухи и водни участъци, достигате до нов водопад от лявата страна. Продължавате направо в галерията, която значително се стеснява, но е проходима с лодката като стъпвате по двете странични стени над водата и повдигате лодката от единия край. След стеснението в ляво имате възможност да се изкачите по странична галерия и да разгледате малка зала с поглед към водопада отгоре.

Подземната река свършва пред друг висок 3-4 м водопад, който е сух с изключение на периодите с интензивни валежи. За помощ на туристите има монтирано стационарно въже с възли, което е здраво, но захвата е доста ръждясал, поради което е препоръчително да не разчитате изцяло на него. Тук оставяте лодката и поемате по двете галерии - лява и дясна. По която и да поемете ще се насладите на интересни зали със красиви големи скални образования и мостове. И двете галерии завършват с воден сифон. 

От 1967 г. Деветашката пещера е обявена за паметник на културата, а от 1996 г. е със статут на защитен природен обект от международно значение.   От 1 юни до 31 юли се забранява достъпът до пещерата, тъй като тогава е размножителния период на прилепите. Тук е едно от най-големите местообитания на прилепи в страната. Настанили са се в полусветлата и началото на тъмната част на пещерата, а при входа може да видите скални лястовици. Двата вида са си поделили пространството и звуците, които издават преплетени с ехото на огромните зали са нещо уникално. 

Поради добрите условия за живот, които пещерата предлага – подходяща за отбрана, големи размери, естествено осветление, малка рекичка - тя е била обитавана през седем различни епохи. За първи път е проучвана през 1927г., а най-ранните следи от човешко присъствие в нея датират от епохата на палеолита преди около 70 хиляди години преди Христа. 

Hobyto.com

рекламирай тук
рекламирай тук
Скалният феномен 'Чудните скали' до село Аспарухово

Скалният феномен 'Чудните скали' до село Аспарухово

Скалният феномен 'Чудните скали' се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варненска. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 хектара и е на брега на яз. Цонево.
 
Патриаршеският манастир 'Света Троица' до Велико Търново

Патриаршеският манастир 'Света Троица' до Велико Търново

Патриаршеският манастир 'Света Троица' е на около 10 км от Велико Търново, в прекрасна местност, заобиколен от непристъпни скали. Първата обител в района е от 1070 г.
 
Каменна река край Селимица

Каменна река край Селимица

Реката от камъни се намира във Витоша, на няколко километра над село Кладница. Под нея тече истинска река, която се чува много ясно, когато човек е близо. На места между скалите се вижда водата. Дължината и е около 2 километра.
 
Скален манастир „Св. Георги“ в село Петров дол

Скален манастир „Св. Георги“ в село Петров дол

На около 7 км. северозападно от град Провадия в горист дол на широката поляна Таш Кайнарджа, при село Петров дол има скален манастир. За източна стена на скалната църква служела самата скала, на която била изсечена абсида.
 
Скални манастири по Шуменското плато

Скални манастири по Шуменското плато

Скалните манастири са разположени по южните и югоизточните склонове на Шуменското плато и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки.
 
Content