2010-11-24

Лапландия - снежният дом на Дядо Коледа (Lapland)

Лапландия - снежният дом на Дядо Коледа (Lapland)

     Картината на Коледа традиционно се свързва със сняг, забавление, наслада, радост, щастие и хубаво време с тези, които обичаш. Това е и времето, когато и децата, и възрастните мислят за белобрадия старец и елените.  

За този светъл зимен празник, не всяка част на света е благословена със снежна покривка, и ако се случи да живеете на такова място, то пътуване до дома на Добрият старец е абсолютно перфектната ваканция за вас.

Лапландия е най-северната провинция на Финландия. Не е много населена, но за сметка на това е най-голямата и почти изцяло е зад Северния полярен кръг. Този факт би трябвало да е достатъчен, за да ви убеди, че това е най-доброто място за фабриката на Дядо Коледа и неговите трудолюбиви елфи. Зашеметяващите пейзажи, вечното слънце и северното сияние (Aurora) привличат много туристи от цял свят решили да направят Коледата си различна.

Рованиеми, столицата на област Лапландия, е разположена точно на Полярния кръг и населението и наброява около 35 000 души. Един от тях е и Дядо Коледа. Местните хора обясняват, че той живее в отдалечената планина Корватунтури. Преведено буквално името и означава Ухо и затова децата във
Финландия вярват, че той чува желанията им. Обаче, за да е по-близо до малчуганите Дядо Коледа се спуснал малко по на юг и се заселил в Рованиеми. 

Независимо дали ще посетите Лапландия за празника или през лятото коледното настроение е навсякъде и по всяко време. Целогодишно магазините са пълни с присъщите коледни украси и сувенири. Отвсякъде се чуват коледни песни. Пощите работят на пълни обороти, неспособни да обработят всички изходящи и входящи писма. Всяка година тук пристигат все повече и повече детски писма, а през 2004 те са достигнали 500 000. Служителите от пощенските станции казват, че е достатъчно на подател да пише "Лапландия, Дядо Коледа" и то ще бъде доставено, а на тези, които не просто са изредили желанията си, а са написали истинско писмо, белобрадия старец ще им отговори. Ако искате да пратите картичка на близки или приятели от тук, трябва да знаете, че има две пощенски кутии - жълта и червена. Писмата от жълтата кутия се изпращат веднага, а тези от червената се събират и се пускат точно за Коледа. Абсолютно всички писма тръгват със специалното клеймо на Дядо Коледа.

Ако искате да се видите със самия Старец може да го направите всеки ден от годината като посетите офиса му - пещера. По стените на коридора са окачени куп снимки на президенти и известни личности приседнали до него, а от разказа на Дядото може да научите, че в дебелите книги по рафтовете в кабинета му се пазят пакостите и добрите дела на всички деца по света. За спомен някое джудже ще ви направи снимка с Дядо Коледа. Самото село би развълнувало всяко дете, но определено не е най-интересното място, което може да посетите в Лапландия, дори за някои може да се стори прекалено комерсиално.

Силно развит отрасъл в провинцията е отглеждането на елени. Статистиката показва, че в Лапландия те са повече от хората. Отглеждат се като полудомашни животни и всеки елен е маркиран и има собственик, но въпреки това скитат свободно. Прибират се във фермите само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата. Срещата с тях не е опасна, а дори приятна. Основната цел за отглеждането им е месото и кожата. Вкуса му е малко специфичен и не се нрави на всеки чужденец, но местните редовно похапват.

Преминалите Полярният кръг няма как да пропуснат местния ритуал "кръщене". Недалеч от столицата, в иглу във фермата Напапиирин, всеки желаещ получава нарисувани с въглен рога на челото си за здраве и прах от еленови рога, за който казват, че действа като виагра. След това трябва да се пробва да улови някой от "елените" с ласо. За улеснение на хората, ласото се хвърля по пън с чифт еленови рога. Пробвалите се, разбира се получават сертификат , че са минали Полярния кръг.

Друга забележителност в Рованиеми е музеят “Арктикум”. Тук ще научите всичко за Лапландия и полярните области, ще видите животинския свят, който се срещат тук, както и ще чуете песните на коренното население на Лапландия - саами.

Качвайки се толкова на север няма как да подминете характерните за тези области снежни хотели. Отдайте се на предизвикателството и прекарайте една нощ в снежния замък, разположен на северния бряг на Ботническия залив. Lumilinna Snow Hotel в Кеми е прекрасен пример за природната архитектура и човешкото въображение, което прибавя модерния щрих на технологията със звукови и светлинни техники. Хотела е отворен от края на януари до средата на април. Температурата в стаите е постоянна - минус 5°C.

В Saariselkä е разположен и световно известния хотел Kakslauttanen с иглу селото представляващо няколко уникални иглута със стъклени тавани и най-големият снежен ресторант.

Lainio Snow Village е друг снежен хотел, който отваря врати всяка година на 1 декември и се намира в близост до Yllas и Levi, двата най-добри ски курорти в региона.

Независимо коя част на Лапландия ще посетите, не пропускайте грандиозно светлинно небесно шоу. Разбира се, става въпрос за невероятното северно сияние. То се появява в 200 нощи годишно, но не е видимо при облачно време.

Ако искате магическа Коледа, която вие и семейството ви да помните за цял живот, тогава няма друго място на планетата, което може да ви достави тази наслада като Лапландия. В края на краищата, това е дома на Дядо Коледа! Само не забравяйте, че от декември до февруари минималната температура тук пада до минус 20 градуса.

Hobyto.com

рекламирай тук
рекламирай тук
Църквата Hofskirkja в Исландия (Hofskirkja Church)

Църквата Hofskirkja в Исландия (Hofskirkja Church)

Хоф е малко селце в югоизточна Исландия, на около 30 км източно от Vatnajökull и на 20 километра южно от Национален парк Skaftafell. Подобно на много исландски села, къщите тук са покрити с трева - практика, която се развива в Северна Европа още през желязната епоха.
 
Немския град Bernkastel-Kues

Немския град Bernkastel-Kues

Немския град Bernkastel-Kues се намира в долината Мозел, по средата между Кохем и Триер. Този атрактивен малък град, често наричан 'Перлата на Мозел', е известен с някои от най-добрите вина, произведени в Германия. Разположен е на самия бряг на реката, плътно ограден от стръмно спускащи се лозови масиви. Bernkastel-Kues всъщност е разделен на две, Bernkastel на изток от река Мозел и Kues на запад. Двете части са свързани с мост.
 
Mанастирa Панагия Хозовиотиса (Monastery of Panagia Hozoviotissa)

Mанастирa Панагия Хозовиотиса (Monastery of Panagia Hozoviotissa)

Високо над Егейско море, на остров Аморгос, най-източният от гръцките Цикладски острови, лежи грандиозно византийския манастир Панагия (Богородица) Хозовиотиса. Видим само откъм морето като ярко бяло петно, той се е вклинил върху скалата и изглежда сякаш виси, вкопчен над нея.
 
Брашов - сърцето на Румъния (Brasov)

Брашов - сърцето на Румъния (Brasov)

Сгушен в полите на южните Карпати и блестящ с готическа, барокова и възрожденска архитектура, както и изобилие от исторически забележителности, Брашов, е едно от най-посещаваните места в Румъния.
 
Керамоти - подходяща дестинация за морска почивка

Керамоти - подходяща дестинация за морска почивка

От скоро туристите в Гърция си имат нов фаворит – Керамоти. Малкото рибарско градче, през което се минаваше транзит заради фериботната връзка с остров Тасос, вече е атрактивна лятна дестинация за романтична и семейна ваканция.
 
Content