2011-04-07

Как се правят украински великденски яйца - писанки (Pysanky)

Как се правят украински великденски яйца - писанки (Pysanky)

   Писанките са украински великденски яйца и могат да бъдат невероятно красиви произведения на изкуството. Те са изработени чрез рисуване върху яйца с горещ восък и боядисването им в поредица от цветове. В края, когато восъкът се разтопи, изключителните модели и цветове са открити и резултата е изумителен, както сами може да се уверите. 

Сега можете да научите как да участвате в тази голяма европейска традиция от Източна Европа. Писанките са чудесно хоби, което може да се прави през цялата година, а на Великден да покажете творенията си с гордост. Дори и децата могат да се включат в това приятно занимание, но с придружител. Следвайте стъпките, описани по-долу и ще откриете уникалната художествена традиция. 

Необходими инструменти
Писанките изискват някои специални инструменти, без които няма как да започнете. Основният набор включва:
* Писалка (kitska) - метална фуния, свързана с пластмасова или дървена писалка
* Пчелен восък
* Бои в различни цветове (има и такива специално за писанки, които се съхраняват в буркани)
* Свещ
* Сурови яйца при стайна температура (желателно е да са бели)
* Хартиени салфетки или парцали
* Помпа, с която да изпразните яйцата в края 

По избор може да си набавите и следните неща: 
* лак
* сушилник
* електрически писалка
* белина

На пазара има много ресурси, чрез които може да навлезете в света на писаните яйца. Едни от най-хубавите книги са Изискан дизайн с восък и боядисване на Джейн Полак (Exquisite Designs with Wax and Dye by Jane Pollak), Украйнски великденски яйца и как да ги направим на Ане Кмит и др. (Ukrainian Easter Eggs and How We Make Them by Anne Kmit, Loretta L. Luciow, Johanna Luciow and Luba Perchyshyn)

Как да започнем
Първо оставете яйцата, които ще украсявате на стайна температура за 1 ден. Покрийте работния плот с вестници и някаква кърпа, за да не изцапате висчко с разтопен восък и бои. На разположение също така трябва да имате парцали, за да забършете в случай на необходимост и да оставяте върху тях яйцата да съхнат. 

Писания процес започва с най-светлият цвят към най-тъмният. Обикновенно първата багра е бяла или светло жълта и се завършва с червено, тъмно синьо и черно.

Фунията на писалката се задържа на пламъка на свещ, докато се разтопи восъка в нея. Подсушете върха на салфетка или парцалче, за да избегнете появата на големи петна по яйцето, след което може да започне рисуването по него. Тези линия или пространство, които сте покрили с восък ще останат в този цвят, който е бил от долу. 

След като приключите с първият слой изберете кой ще е следващият по-тъмен цвят като светло синьо, оранжево или зелено. Внимателно, с лъжица сложете яйцето в буркана с боята и го оставете да седи там в продължение на няколко минути. Колкото по-дълго престоява, толкова по-богати и тъмни ще са цветовете. Когато имате желания нюанс, извадете яйцето и го оставете да изсъхне на салфетка. Оберете излишната боя и може да започнете рисуването отново. Продължете с този процес, като при всеки следващ етап използвате все по-тъмен нюанс, докато не приключи изготвянето на дизайна. Най-накрая потопете в черно или друг тъмен цвят и оставете да изсъхне. 

Следващата стъпка е разтапянето на восъка от писанката, която ще разкрие всички цветове скрити под него. Внимателно задръжте яйцето отстрани на пламъка. Восъка ще започне да се топи, затова го попийте със салфетка или парцал. Това действие отнема известно време, в зависимост колко е покритието, така че бъдете търпеливи. Използвайте пръстите си, за да усетите дали има остатъци от восък някъде. Сега вече може реално да видите какво творение сте сътворили.  

Последният етап включва изпразването на яйцето. Разбира се, този метод може да се прилага и върху сварени яйца, които да изядете на Великден, но така труда ви ще отиде на вятъра. Затова е най-добре да са сурови и да може да ги запазите като декорация за самия празник. За изваждането на вътрешността трябва да се използва помпичка. Пробийте малки дупчици от двете страни на яйцето. Вкарайте по-голяма игла в него, за да разбиете жълтъка и го издухайте с помощта на помпата. Когато е готово, налейте малко вода в нея и промийте вътрешността на яйцето. Оставете го с дупката надолу да изсъхне хубаво за ден или два. След това може да добавите лаково покритие, ако е необходимо и да го изложите на показ. 

Съвети
Преди за почнете с писалката, леко минете моделите си с молив.

Рисувайте с тънки и прецизни линии и много внимавайте, да не се разлее восъка в големи капки.

Яйцата са крехки и някои може да се счупят. Това е тъжно и разочароващо, но се случва. Затова ги съхранявайте на сигурно място в кошница или кутии за яйца.  

Ако искате яйцето да има тъмни контури, можете да направите писанките на заден ход, като почнете от най-тъмните цветове към светлите. Боядисайте яйцето в черно и го изрисувайте с проекта, който искате. Когато сте готови го потопете в белина, за да му върнете белия цвят и след това го изплакнете. Така ще се получат рисунки със светли цветове и черни контури.

рекламирай тук
рекламирай тук
Чипс със сос салца - стъпка по стъпка в снимки

Чипс със сос салца - стъпка по стъпка в снимки

Ако обичате чипса и понякога си позволявате да прегрешавате с него – значи трябва да го опитате в комбинация със сос салца.
 
Царевична питка с хумус и зеленчуци - стъпка по стъпка в снимки

Царевична питка с хумус и зеленчуци - стъпка по стъпка в снимки

Представяме рецепта с хумус (паста от нахут, сусамов тахан, лимон, чесън, зехтин и подправки), лесен вегетариански сандвич в мексикански стил, в който участва източна салата.
 
Сандвич английска закуска - стъпка по стъпка в снимки

Сандвич английска закуска - стъпка по стъпка в снимки

Една от най-популярните закуски, предлагана в много хотели, е така наречената английска закуска. Характерното за нея е, че е съставена от яйца, бекон, сирене и препечен хляб. Макар този вид храна да е доста тежка и богата на мазнини, понякога човек може да си я позволи.
 
Печени картофи с броколи и сирене - стъпка по стъпка в снимки

Печени картофи с броколи и сирене - стъпка по стъпка в снимки

Набодете картофите няколко пъти с вилица. След това ги сложете в микровълновата фурна на програма, подходяща за печене. Изчакайте, докато картофите се изпекат. Обръщайте ги от двете страни, за да сте сигурни, че вътрешността е станала крехка.
 
Динена салата по мексикански - стъпка по стъпка в снимки

Динена салата по мексикански - стъпка по стъпка в снимки

Ако обичате динята и мексиканската кухня едновременно, можете да си направите това лесно и невероятно вкусно ястие, което на пръв поглед ще ви озадачи. У нас не използваме динята като съставка за салата, но в Мексико го правят.
 
Content