2015-06-11

10 от най-добрите места за наблюдение на диви животни

10 от най-добрите места за наблюдение на диви животни

   Наблюдаването на диви животни в естествената им среда е едно невероятно усещане. Тъй като повечето от нас живеят далеч от природата и допира до тези животни е много рядко, това прави преживяването още по-специално и незабравимо. Вижте най-добрите места в света, където може да застанете лице в лице с невероятната дива природа, пък било то полярните мечки от студеният Север, забавните орангутани на Борнео или пъргавите гепарди в Африка

10. Национален парк Йелоустоун, САЩ
Дива дестинация, близо до тези, които живеят в
САЩ е Националния парк Йелоустоун, споделян от Уайоминг, Монтана и Айдахо. Това е най-старият национален парк (създаден през 1872 г.) и е известен със своята дива природа и много геотермални характеристики, особено гейзера Old Faithful, който е една от забележителностите в парка. Йелолстоун се смята за най-добрите мегафауна местообитания из цялата страна. Има почти 60 вида бозайници, включително сив вълк, застрашени рисове и мечки гризли. Други представители на големите бозайници са бизони, лосове, белоопашати елени, антилопи, овце, муфони и много други.  
  

9. Национален парк Бвинди, Уганда
Богатата горска джунгла на Националният парк Бвинди е светилище за планинските горили - тук живеят повече от половината застрашени горили Бвинди от цялата световна популация. Популярните маймунски походи са свързани с ходене из непроходимите гори в търсене на тези удивителни животни. Паркът е също така чудесно място за наблюдаване на птици - има 348 вида. Освен това Бвинди е и местообитание на около 120 вида бозайници, 220 вида пеперуди, 27 вида жаби, хамелеони, гекони и още много застрашени видове. 
  

8. Остров Кенгуру, Австралия
Благодарение на изолацията си от континенталната част на
Австралия, остров Кенгуру, третият по големина след Тасмания и Мелвил, се е запазил като дива дестинация с фауна, включваща емблематичните животни за континента. Кенгура, коали, ехидни и морски лъвове, живеещи в многобройните национални защитени и частни паркове, могат да се видят почти навсякъде из острова. Освен това, той се обитава и от уникална порода Ки-кенгуру, което е по-дребно и по-тъмно от континенталният си брат.  

7. Острови Комодо и Ринца, Индонезия 
Комодо и Ринца, два от 17 508-те острова на 
Индонезия, са известни с необичайно гигантския си обитател - Комодския дракон. Това е най-големият гущер - може да достигне до 2-3 м дължина и тегло приблизително около 70 кг. Комодските дракони са месоядни животни и въпреки, че се хранят предимно с мърша, атаките върху хора са много редки. Имат развито силно обоняние, което им позволява да надушат мъртви или умиращи животни от 9-10 км. Друг инструмент за атака е мощната им опашка, с която могат да съборят дори големи свине и елени. Острова е също подходящ за наблюдение на делфини, акули, китове, манти и морски костенурки. 
  

6. Национален парк Денали, Аляска 
Живописната красота и огромната популация на диви животни превръща Националният парк Денали в уникална дестинация за приближаване до дивата природа. Паркът е дом на мечки гризли, черни мечки, вълци, овце Далл, лосове и много видове птици и риба. С връх Маккинли (6193 м), най-високият в Северна Америка, паркът е едно от най-очарователните диви кътчета на континента.
  

5. Остров Борнео
Мощните тропически гори на Борнео, третият по големина остров в света, е единственият естествен дом на рядка порода орангутани. Гледането на тези удивителни животни в дивата природа е изключително преживяване и не е за изпускане, ако сте решили да посетите острова. Една от най-големите популации - около 45 000 представители, обитават джунглите на Борнео, но поради търговията с дървен материал те стават все по застрашен вид. Борнео е и рай за птиците — тук е регистрирано най-голямото разнообразие - над 1500 вида. Броят на влечугите също не отстъпва на другите животни. Множество змии, сред които кралска кобра (една от най-отровните змии и най-голямата отровна змия в света-дълга до 6 метра), малайския мрежест питон, който достига дължина до 10 метра, а също така много крокодили (сред които най-едрият на планетата соленоводен крокодил, дълъг 7 метра и с тегло повече от 1000 кг.) и дървесни жаби.
  

4. Залива Хъдсън, Канада
Малкия град Чърчил в Манитова, разположен по протежение на брега на залива Хъдсън в
Канада е "Световната столица на полярната мечка". Всяка година през есента (октомври, ноември), когато водата в залива започва да замръзва, полярните мечки се придвижват към брега, за да могат да ловят тюлени. Туристите могат безопасно да ги наблюдават от тундрови бъгита (специално модифицирани автобуси с висока платформа) и да станат свидетели на играта помежду им. Флората и фауната на арктическата тундра са прекрасен декор за любителите на дивата природа, а великолепното северно сияние внася допълнително магия в студените нощни небеса.

3. Каикоура, Нова Зеландия 
Красивият полуостров Каикоура в
Нова Зеландия се простира в морето, южно от едноименният град и е отлично място да се доближите до естествената среда на китове, делфини и тюлени. Полуострова има прекрасно географско положение, а течения донасят изобилие от морски живот от дълбините на близката Хикуранги падина. В различни периоди на годината могат да се видят няколко вида китове, въпреки че гигантския кашалот е почти винаги там. 
  

2. Галапагоските острови
Дивите животни са най-съществената черта на архипелага
Галапагоски острови, разположен около екватора в Тихия океан. Островите са известни с най-знаменития си посетител Чарлз Дарвин, които развива теорията за еволюцията чрез естествен подбор, проучвайки голям брой ендемични видове в района. Неземно изглеждащите острови са дом и на странни животни, като например морска игуана или гигантски тръбен червей (Riftia pachyptila). Освен това, Галапагос са обитавани от морски лъвове, китове, морски костенурки, галапагоски пингвини, морски птици, пеликани и корморани.  
  

1. Кения
Внушителен брой невероятни, диви и красиви животни могат да бъдат открити в
Кения, страна на национални паркове, изключителен див свят и очарователна природа. Независимо дали става дума за огромните слонове на Националният парк Амбосели, Нациоанален парк Еезерото Накуро със своите зашеметяващи фламинга или за Национален парк Тсаво, най-непокътнатия и див от всички резервати, Кения е наистина чудесна дестинация възнаградена с отлични места, от където може да се възхищавате на животните в естествените им местообитания. 

Попаднете ли веднъж на някое от тези страхотни кътчета от нашата планета, не бива да забравяте, че трябва да бъдете отговорни наблюдатели и винаги да сте на безопасно разстояние, без да омаловажавате факта, че сте сред дивата природа. Не забравяйте, че много от животните, споменати тук, са застрашен вид и винаги можете да спомогнете за опазването и запазването им, подкрепяйки местни и международни проекти за защита на животните.

Hobyto.com 

рекламирай тук
рекламирай тук
Rio Celeste - Синята река

Rio Celeste - Синята река

Виеща се през зелената тропическа гора на национален парк Tenorio Volcano в Коста Рика, река Рио Селесте е една от най-невероятните в света. Тя е образувана от сливането на две по-малки реки, наречен Соур Крийк и Гуд Вию. Мястото, където водите на двете напълно прозрачни реки се срещат, се образува поразително наситен син цвят.
 
Рисуваните скали на остров Марайа, Тасмания

Рисуваните скали на остров Марайа, Тасмания

Красиво нашарените пясъчни скали са едни от най-популярните атракции на остров Марайа. Планинският остров се намира в Тасманово море, край бреговете на Тасмания, Австралия, и много години е бил наказателна колония за каторжници, извършили престъпления срещу френските колонизатори.
 
Мисор - един от най-величествените индийски дворци

Мисор - един от най-величествените индийски дворци

Историческият дворец Мисор е разположен в едноименния град в Карнатака, Южна Индия и е една от най-величествените кралски сгради в Индия. Той е бившо седалището на махараджата на Мисор, който управлява държавата от 1350 до 1950 г.
 
Подводния музей на нос Tarkhankut

Подводния музей на нос Tarkhankut

На стотина метра от бреговете на нос Tarhankut, най-западната част на Крим, на дълбочина от десет до дванадесет метра се намира уникален музей от скулптури.
 
Царевичният палат на Южна Дакота

Царевичният палат на Южна Дакота

Царевичният дворец в Мичъл, Южна Дакота, е един от най-интересните атракции на Америка. Мястото е обикновена сграда, построена от армиран бетон и тухли, но всяка пролет, по време на прибиране на реколтата, външната част изцяло се
 
Content