2014-07-08

10 от най-добрите места за наблюдение на диви животни

10 от най-добрите места за наблюдение на диви животни

   Наблюдаването на диви животни в естествената им среда е едно невероятно усещане. Тъй като повечето от нас живеят далеч от природата и допира до тези животни е много рядко, това прави преживяването още по-специално и незабравимо. Вижте най-добрите места в света, където може да застанете лице в лице с невероятната дива природа, пък било то полярните мечки от студеният Север, забавните орангутани на Борнео или пъргавите гепарди в Африка

10. Национален парк Йелоустоун, САЩ
Дива дестинация, близо до тези, които живеят в
САЩ е Националния парк Йелоустоун, споделян от Уайоминг, Монтана и Айдахо. Това е най-старият национален парк (създаден през 1872 г.) и е известен със своята дива природа и много геотермални характеристики, особено гейзера Old Faithful, който е една от забележителностите в парка. Йелолстоун се смята за най-добрите мегафауна местообитания из цялата страна. Има почти 60 вида бозайници, включително сив вълк, застрашени рисове и мечки гризли. Други представители на големите бозайници са бизони, лосове, белоопашати елени, антилопи, овце, муфони и много други.  
  

9. Национален парк Бвинди, Уганда
Богатата горска джунгла на Националният парк Бвинди е светилище за планинските горили - тук живеят повече от половината застрашени горили Бвинди от цялата световна популация. Популярните маймунски походи са свързани с ходене из непроходимите гори в търсене на тези удивителни животни. Паркът е също така чудесно място за наблюдаване на птици - има 348 вида. Освен това Бвинди е и местообитание на около 120 вида бозайници, 220 вида пеперуди, 27 вида жаби, хамелеони, гекони и още много застрашени видове. 
  

8. Остров Кенгуру, Австралия
Благодарение на изолацията си от континенталната част на
Австралия, остров Кенгуру, третият по големина след Тасмания и Мелвил, се е запазил като дива дестинация с фауна, включваща емблематичните животни за континента. Кенгура, коали, ехидни и морски лъвове, живеещи в многобройните национални защитени и частни паркове, могат да се видят почти навсякъде из острова. Освен това, той се обитава и от уникална порода Ки-кенгуру, което е по-дребно и по-тъмно от континенталният си брат.  

7. Острови Комодо и Ринца, Индонезия 
Комодо и Ринца, два от 17 508-те острова на 
Индонезия, са известни с необичайно гигантския си обитател - Комодския дракон. Това е най-големият гущер - може да достигне до 2-3 м дължина и тегло приблизително около 70 кг. Комодските дракони са месоядни животни и въпреки, че се хранят предимно с мърша, атаките върху хора са много редки. Имат развито силно обоняние, което им позволява да надушат мъртви или умиращи животни от 9-10 км. Друг инструмент за атака е мощната им опашка, с която могат да съборят дори големи свине и елени. Острова е също подходящ за наблюдение на делфини, акули, китове, манти и морски костенурки. 
  

6. Национален парк Денали, Аляска 
Живописната красота и огромната популация на диви животни превръща Националният парк Денали в уникална дестинация за приближаване до дивата природа. Паркът е дом на мечки гризли, черни мечки, вълци, овце Далл, лосове и много видове птици и риба. С връх Маккинли (6193 м), най-високият в Северна Америка, паркът е едно от най-очарователните диви кътчета на континента.
  

5. Остров Борнео
Мощните тропически гори на Борнео, третият по големина остров в света, е единственият естествен дом на рядка порода орангутани. Гледането на тези удивителни животни в дивата природа е изключително преживяване и не е за изпускане, ако сте решили да посетите острова. Една от най-големите популации - около 45 000 представители, обитават джунглите на Борнео, но поради търговията с дървен материал те стават все по застрашен вид. Борнео е и рай за птиците — тук е регистрирано най-голямото разнообразие - над 1500 вида. Броят на влечугите също не отстъпва на другите животни. Множество змии, сред които кралска кобра (една от най-отровните змии и най-голямата отровна змия в света-дълга до 6 метра), малайския мрежест питон, който достига дължина до 10 метра, а също така много крокодили (сред които най-едрият на планетата соленоводен крокодил, дълъг 7 метра и с тегло повече от 1000 кг.) и дървесни жаби.
  

4. Залива Хъдсън, Канада
Малкия град Чърчил в Манитова, разположен по протежение на брега на залива Хъдсън в
Канада е "Световната столица на полярната мечка". Всяка година през есента (октомври, ноември), когато водата в залива започва да замръзва, полярните мечки се придвижват към брега, за да могат да ловят тюлени. Туристите могат безопасно да ги наблюдават от тундрови бъгита (специално модифицирани автобуси с висока платформа) и да станат свидетели на играта помежду им. Флората и фауната на арктическата тундра са прекрасен декор за любителите на дивата природа, а великолепното северно сияние внася допълнително магия в студените нощни небеса.

3. Каикоура, Нова Зеландия 
Красивият полуостров Каикоура в
Нова Зеландия се простира в морето, южно от едноименният град и е отлично място да се доближите до естествената среда на китове, делфини и тюлени. Полуострова има прекрасно географско положение, а течения донасят изобилие от морски живот от дълбините на близката Хикуранги падина. В различни периоди на годината могат да се видят няколко вида китове, въпреки че гигантския кашалот е почти винаги там. 
  

2. Галапагоските острови
Дивите животни са най-съществената черта на архипелага
Галапагоски острови, разположен около екватора в Тихия океан. Островите са известни с най-знаменития си посетител Чарлз Дарвин, които развива теорията за еволюцията чрез естествен подбор, проучвайки голям брой ендемични видове в района. Неземно изглеждащите острови са дом и на странни животни, като например морска игуана или гигантски тръбен червей (Riftia pachyptila). Освен това, Галапагос са обитавани от морски лъвове, китове, морски костенурки, галапагоски пингвини, морски птици, пеликани и корморани.  
  

1. Кения
Внушителен брой невероятни, диви и красиви животни могат да бъдат открити в
Кения, страна на национални паркове, изключителен див свят и очарователна природа. Независимо дали става дума за огромните слонове на Националният парк Амбосели, Нациоанален парк Еезерото Накуро със своите зашеметяващи фламинга или за Национален парк Тсаво, най-непокътнатия и див от всички резервати, Кения е наистина чудесна дестинация възнаградена с отлични места, от където може да се възхищавате на животните в естествените им местообитания. 

Попаднете ли веднъж на някое от тези страхотни кътчета от нашата планета, не бива да забравяте, че трябва да бъдете отговорни наблюдатели и винаги да сте на безопасно разстояние, без да омаловажавате факта, че сте сред дивата природа. Не забравяйте, че много от животните, споменати тук, са застрашен вид и винаги можете да спомогнете за опазването и запазването им, подкрепяйки местни и международни проекти за защита на животните.

Hobyto.com 

рекламирай тук
рекламирай тук
Природният феномен Каша-Катуве Тент Рокс (Kasha-Katuwe Tent Rocks)

Природният феномен Каша-Катуве Тент Рокс (Kasha-Katuwe Tent Rocks)

Каша-Катуве Тент Рокс е уникална група от скални образувания, разположени в подножието на планината Jemez в Ню Мексико, САЩ. Тази външна лаборатория, предлага възможност да се наблюдават, проучват и изследват геоложките процеси, които оформят тези невероятни природни пейзажи.
 
Саркофазите на Karajia

Саркофазите на Karajia

На около 60 км североизточно от град Chachapoyas в провинция Luya, Перу, се намира археологическия обект Karajia, където се намират гробниците на 'древните мъдреци'.
 
Ksar Ouled Soltane - средновековно зърнохранилище в Тунис

Ksar Ouled Soltane - средновековно зърнохранилище в Тунис

Разположен на около 20 км южно от град Tataouine, в южната част на Тунис, Ksar Ouled Soltane е привлекателен и добре запазен крепостен хамбар, построен от берберите през 15 век. Изграден от кирпич, той разполага с две дворни места и наподобява крепост.
 
Дефилето Тароко (Taroko Gorge)

Дефилето Тароко (Taroko Gorge)

Дефилето Тароко е впечатляващ 19 километров каньон, разположен на север от Хуалиен на източния бряг на Тайван, не далеч от Тихия океан. Ждрелото и околностите му са добре известни с големите си мраморни залежи, които му дават и името Мраморното дефиле.
 
Светилището на Мадоната - Катедралата Лас Лахас

Светилището на Мадоната - Катедралата Лас Лахас

Светилището на Мадоната от Лас Лахас, или катедралата Лас Лахас е построена на мястото, където според местната легенда през XVIII век Дева Мария се явила на една индианка и глухонямата й дъщеря, потърсили убежище от силна буря в пещера
 
Content