2010-04-28

Порцеланови фасети и зъбни коронки

Порцеланови фасети и зъбни коронки

  Каква е разликата между тези два вида зъбни възстановявания?
При възстановяване на естетиката на съзъбието стоматолозите често са изправени пред избора дали да постигнат това чрез изработване на зъбни коронки или чрез поставяне на порцеланови фасети. И въпреки че в много случаи и с двата вида зъбни възстановявания може да се постигне почти идентичен естетичен краен ефект, те притежават различни характеристики и показания за приложение. 

Какви са разликите между зъбните коронки и порцелановите фасети?
Основната разлика между порцелановите фасети и зъбните коронки е в площта от повърхността на зъба, която покрива съответния вид зъбно възстановяване. Зъбните коронки обикновено обхващат целия зъб, докато порцелановите коронки покриват само предната му повърхност (частта от него, видима при усмивка).

Зъбни коронки
При подготовката на зъба за поставяне на зъбна коронка, стоматологът ще го изпили от всички страни, за да намали като цяло неговия размер, както и да му придаде заострена конична форма. Целта е зъбната коронка да бъде циментирана върху това конично пънче, като осигурява нов контур и естетичен вид на зъба. 

Степента на намаляване на зъба, необходима за поставяне на зъбна коронка зависи от няколко фактора:
- Естествено зъбът ще трябва да бъде изпилен поне колкото е дебелината на бъдещата коронка. Тази дебелина обикновено е от порядъка на 2 мм или повече, въпреки че конкретното количество отнета тъкан се определя от материала, използван за изработване на коронката: порцелан (керамика), метал или комбинация от двете.
- Друг фактор е идеализираната форма на зъбното пънче, която стоматологът се стреми да постигне (имаща както естетическо, така и функционално значение).

Порцеланови фасети
В сравнение със зъбните коронки, класическата порцеланова фасета представлява тънка като люспа порцеланова пластинка, която се залепва върху предната повърхност на зъба. Докато зъбната коронка покрива изцяло и обхваща целия зъб, порцелановата фасета покрива само видимата при усмивка повърхност на зъба. Зъбната коронка и порцелановата фасета се различават и по своята относителна дебелина. Класическата порцеланова фасета е с дебелина около 1 мм или по-малко, в сравнение със зъбната коронка, чиято дебелина обикновено е около 2 мм или повече. 
Следствие от тези особености е фактът, че при обработката на зъба за поставяне на порцеланова фасета се цели по-малко намаляване на обема на зъба в сравнение с подготовката му за поставяне на зъбна коронка. Това е положителна разлика. Жертват се по-малко твърди зъбни тъкани. Процесът по препарирането на зъба за поставяне на фасета е по-малко травматичен за зъба.

Сравнителна характеристика между зъбните коронки и порцелановите фасети
Има особености, характерни както за порцелановите фасети, така и за зъбните коронки, които дават предимство на едните или на другите в определени ситуации. Ето някои от факторите, които стоматологът трябва да съобрази при преценката си кой вид зъбно възстановяване би бил по-подходящия избор.

Зъбни коронки:

1. Могат да бъдат използвани за постигане на значителни промени в цвета и формата на зъба.
2. Често се прилагат за изграждане на силно разрушени или счупени зъби.
3. Много са здрави. Зъбните коронки са добър избор, когато зъбът е подложен на значително дъвкателно налягане или при скърцане със зъби (бруксизъм).
4. Изискват значително изпиляване на зъба.
5. След като веднъж върху зъба е поставена коронка, той постоянно ще се нуждае от нея.

Порцеланови фасети:
1. Могат да бъдат използвани за постигане на значителни промени в цвета и на незначителни изменения във формата на зъба.
2. Поставят се върху зъби, чиито подлежащи твърди зъбни тъкани са в добро общо състояние и са интактни.
3. Здрави са, но са крехки. Порцелановите фасети обикновено са най-подходящи за участъци, които не са подложени на пряко дъвкателно налягане.
4. Обикновено изискват много по-малко отнемане на твърди зъбни тъкани в сравнение със зъбните коронки.
5. На практика след поставяне на порцеланова фасета върху зъба, той постоянно ще се нуждае от нея, въпреки че при необходимост впоследствие може да бъде изпилен и да му бъде поставена зъбна коронка.
Автор: Д-р Галя Данчева  Източник: kozmetikata.com

рекламирай тук
рекламирай тук
Подмускулно или надмускулно?

Подмускулно или надмускулно?

Всяка жена, на която за първи път и предстои операция за поставяне на силиконови импланти, е изправена пред тази дилема - под мускула или над мускула е по-удачният вариант.
 
Ботокса - еликсир на младостта или отрова

Ботокса - еликсир на младостта или отрова

Страшно харесвам една мисъл на френския философ и писател Албер Камю, който е казал: "След определена възраст всеки човек сам е отговорен за своето лице".
 
Изборът на импланти е сложна работа

Изборът на импланти е сложна работа

Решиш ли да си сложиш импланти в гърдите, кубикът е последното нещо, от което трябва да се водиш. Когато става дума за операция, възможностите, които предлага конкретно твоята анатомия са сравнително ограничени. Затова ако гониш голям обем, бъди подготвен
 
Какво трябва да се знае преди операцията

Какво трябва да се знае преди операцията

Предполагам всякакви въпроси напират в главата ти, ако скоро ти предстои операция. Притесненията ти са основателни, особено ако нямаш нужната информация. Направи нещата, които зависят от теб, за да си спокойна, че си направила всичко възможно. Другото - о
 
Филърите с хиалуронова киселина - висша козметика за кожата

Филърите с хиалуронова киселина - висша козметика за кожата

Наближават празници и всяка жена се нуждае от малко допълнителен блясък. Гримовете и тоалетът - ясно. Но какво да направим, за да засияе и кожата ни?
 
Content