2010-04-30

Фонтанът и водната градина

Фонтанът и водната градина

  Фонтанът е едно от най-разпространените водни съоръжения в зелените площи. Точното разпределение на фонтаните по групи или установяването на правила за създаване на фонтана в най-разнообразния му вид и форма е невъзможно, тъй като фонтанното изкуство е преди всичко полет на творческата фантазия, съчетан с характера на околната среда и ефекта, който трябва да се търси. По своя характер фонтаните могат да се разделят на архитектурни, декоративни и скулптурни.

Къде е мястото на фонтана?

Фонтанът има място във всички видове зелени площи, като се започне от тези за широко или ограничено ползване и се стигне до частните дворове и зимните градини. Независимо дали е в обществената градина или в интимното пространство на личната градина, мястото на фонтана е далеч от вятъра - на завет. Визуалният достъп до него трябва да бъде непосредствен. Височината на полета на водната струя и разстоянието да позволяват цялостното му възприемане както от къщата, така и от моравата (от алеята за разходка, от мястото за парти и т. н.).
Ако искате да създадете чрез фонтана интимен кът, изолирайте го от външните шумове и чуждите любопитни погледи чрез подходящо подбрана и композирана растителност. Ако пък сте решили да изградите цяла серия от водни обекти, именно фонтанът е акцентът на композицията на водните площи и водните ефекти.

Какво трябва да знаем?
При оразмеряването на фонтаните трябва предварително да се знае коефициентът на водното количество на дюзите. Този коефициент се дава от фирмата производител. При серия от няколко последователно разположени дюзи за постигане на равномерност на разпределението на водното количество да се използват някои класически способи като: ограничаване (коригиране) дължината на разпределителната (дистрибуторна) тръба, евентуална промяна на диаметъра й, двустранно или многостранно захранване (ако е възможно, може да се прибегне и до промяна на характеристиките на дюзите). Скоростта на водата в дистрибуторната тръба трябва да бъде по-малка от 0,5 м/сек.

Избор на фонтана
В световната практика са разработени най-различни модели и композиции на фонтани. В основната си част те се състоят от дюзи, по една или няколко на "гнездо", разположени вертикално или под някакъв ъгъл спрямо хоризонта, чиито струи поотделно или в съчетание формират декоративни фигури в пространството и времето. Могат да са разположени едноредно или многоредно, в прав участък, в кръг или в друга произволна форма.

Най-често дюзите са с цилиндрична или конична форма на работния канал, със или без вградени допълнителни хидравлични приспособления в тях. За малки дворни пространства са подходящи фонтани с височина до 2 - 2,5 м, скулптурни фонтани, декоративни фонтани, фонтан "Пирует", фонтан "Корона", кръгъл фонтан - еднореден или двуреден, фонтан тип "Лава", тип "Каликс" и тип "Гейзер", водните сфери и др.
В големите паркове биха могли да намерят място фонтани от типа на "Воден орган" и други подобни. 

И все пак...
Трябва да се има предвид, че голяма част от фонтаните в своята композиционна форма представляват сложна и нестандартна хидравлична задача. Решаването й е свързано с отчитане на редица конструктивни особености и детайли, поради което много често на проектното решение трябва да се гледа като на едно първо приближение. Освен това много често конструктивното оформяне и монтажът на място дават известно отклонение от преследвания краен ефект, поради което е необходимо да бъдат предварително заложени някои допълнителни компенсаторни механизми и техники за "фина" настройка. Именно затова е нужно да се посъветвате със специалист.

Водна градинка

Традицията за изграждането на изкуствени езерца датира още от времето на древните египтяни и инките, а в Китай и Япония тя е превърната в истинско изкуство. Водата е била използвана успешно в екстериора и в Европа. Тя е била предпочитан елемент за облагородяване на средновековните френски, италиански и английски дворове. Водата неизменно създава чувство на спокойствие и подходяща атмосфера за съзерцание.
На пазара вече се продават различни видове готови пластмасови езерца с различни форми и размери, които просто се заравят в двора. Нужно е само да се оформи пейзажа наоколо, да се добави фонтанче, различни видове водни растения, а защо не и няколко рибки.

На онези обаче, които не разполагат с много излишни средства, но са запалени по градинарството и дизайна, за препоръчване е да развихрят въображението си и да заложат на рециклирането. Всеки контейнер, от материал и с форма за задържане на вода е подходящ за изкуствено езерце. Почти всяка стара дървена бъчва, разрязана на две и накисната във вода няколко дни, така че дъгите и да се издуят ще свърши чудесна работа.
Големи глинени саксии, стари медни бойлери, умивалници или сандък от бетон също са вариант. Ако се притеснявате, че те ще пропускат вода, облепете вътрешната им повърхност с гумено платно или дебел найлон.

За изкуственото езерце можете да използвате редица растения. Можете да избирате между плуващите по повърхността водни зюмбюли (Eichornia crassipes), водни лилии (Sagittaria sagittifolia), миниатюрни рози (Nymphea pygmaea alba), блатни тръстики, перуники (Iris raempferi) и др.
Повечето растения, предвидени за водни градинки се продават в готови мрежички. Почвата в тях трябва да е покрита с пласт дребни камъчета, за да не се размие във водата. Забодете с пирончета мрежичките по вътрешната стена на контейнера. Растенията трябва да бъдат разположени поне на 3 пръста под ръба на съда. Накрая контейнерът се пълни с вода, която да стига на около 10 см от ръба.

В добавка към вашата водна градинка можете да използвате интересни камъни, дънери и т.н. Ако те стърчат малко над водата със сигурност скоро ще привлечете различни малки птици, пеперуди.  Не забравяйте редовно да почиствате езерцето от водорасли. За целта използвайте специален препарат (алгицид), който се разтваря във водата.

 Ако контейнерът, който сте използвали е малко неугледен, в близост до него можете да разположите цветя в саксии, които да скриват несъвършенствата. Всякакви папрати, бамбук и други популярни листнодекоративни растения са подходящи да допълнят интериора.

рекламирай тук
рекламирай тук
Ягоди в саксия

Ягоди в саксия

Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди со
 
Мебели от изкуствен ратан в градината

Мебели от изкуствен ратан в градината

В последните няколко години мебелите изработени от изкуствени ратан си спечелиха особена популярност. Това се дължи на няколко основни техни предимства, като например…
 
Детски кът в градината

Детски кът в градината

Днес много семейства с деца живеят в еднофамилни къщи с прекрасни големи градини. В такива случаи, за да е правилно оформен и функционално завършен, дворът трябва да има детска площадка. Градината не е само място за отдих на възрастните, но и за игра на
 
Фонтанът и водната градина

Фонтанът и водната градина

Фонтанът е едно от най-разпространените водни съоръжения в зелените площи. Точното разпределение на фонтаните по групи или установяването на правила за създаване на фонтана в най-разнообразния му вид и форма е невъзможно,
 
Жив плет

Жив плет

Живите огради се различават по начина на оформление: свободно растящи, "подстригани", укрепени с различни конструкции. При последните се използват не храсти, а виещи се растения. За живи стени и огради трябва да се избират растения, които
 
Content