2010-05-04

Стоп на цигарите

Стоп на цигарите

   Звучи лесно и всеки пушач си е мислил, че може да откаже цигарите от раз. След време е намирал оправданието, че ще го направи, но не точно сега. А когато започват страничните ефекти и „ножът опре до кокал”, все по-често се стига до търсенето на външна помощ от специалист...

Потърсихме д-р Виолета Пагелска, завеждащ кабинет за отказ от тютюнопушене към фондация “Борба с рака” в ХХV поликлиника в София, за да ни разкаже подробности за методите, терапиите и хитростите, които можем да ползваме, когато решим да откажем цигарите.

Болест ли е тютюнопушенето и откъде трябва да тръгне човек, решил да остави цигарите? 
Тютюнопушенето е болест, която трябва да се лекува. Целта на кабинета ми е да се помогне на хората, които желаят да се откажат от цигарите. А процесът на лечение има две страни. Пушачът има нужда преди всичко от сериозна мотивация. Той трябва да е абсолютно категоричен в решението си. А лекарят е този, който може да му помогне да замести никотина, така че да не изпитва нужда от него и да не страда организмът му от тази нужда.

Какво е първото нещо, което трябва да направим, след като вземем решението да спрем цигарите? 
Да потърсим съвет от специализиран кабинет за отказ от тютюнопушене или от личния си лекар за начина на отказване на цигарите или тяхното ограничаване. На второ място, да помолим близките си за подкрепа и да се подготвим психологически за „битка” с никотина.

Разкажете повече за това, с което се занимавате. Какво точно се случва на срещите ви с пациентите? 
Основната ми задача като лекар в специализиран кабинет за отказ от цигарите е да мотивирам в достатъчна степен пациентите за отказ, да се съобразя със здравния статус, да начертаем плана как да стане това стъпка по стъпка, да назнача поддържащи медикаменти, ако не са противопоказани, витамини, диета, двигателен режим. Особено важно е да се отбележи, че не винаги първият опит е успешен, което не е причина да не се опита пак. Най-добре е да се поддържа телефонна връзка с мен, за да намираме заедно решение на пречките и възникналите оплаквания. При някои от пациентите се налага изследване на дихателния обем и кръвното налягане. 

Разкажете повече за различните методи за отказване от тютюнопушенето. 
Начините да се справи човек с никотиновата зависимост (според някои по-силна от хероиновата зависимост) са различни - според отделната личност, срока на пушенето, броя на цигарите и умението на човек да концентрира волята си в даден момент. От изключителна важност е мотивацията на човек да го направи. При липса на мотивация и най-добрите медикаменти не са в състояние да откажат човек от вредния навик. Важен е и приемът на витамин С (при пушачите той е в дефицит) и витамини от групата В, както и разширен двигателен режим. Увеличава се времето на разходки с по-бърз ход с цел подобряване кръвооросяването на важни органи – бъбреци, мозък, сърце, очи. Друг начин за отказ е рефлексотерапията, но заедно с мерките, посочени по-горе. Рефлексотерапията включва иглотерапия и електромагнитна рефлексотерапия - достъпен метод, тъй като в България има добри специалисти в тази област. 

Кои са основните психологически бариери, които ни пречат да спрем цигарите? 
Трудността за спиране на цигарите идва най-вече от срещите с колеги и приятели, които също пушат, както и от пиенето на кафе, чай или други питиета, които пряко се свързват с пушене. Ако се разпръсне тази двойка навици, успехът е по-близо. 

Кои са основните мотиви на пациентите за отказването от този порок? А основните оправдания да не го правят? 
Най-често идват пушачи със здравни проблеми, насочени от белодробни специалисти, кардиолози или ендокринолози. Оплакванията са чести бронхити, повишено кръвно налягане и остеопороза при жените. Изводът е, че принудата е породила мотивацията за търсене на помощ от специалист за отказ от цигарите. Друга група са млади жени, на които им предстои забременяване. В последно време постъпват и хора, които са финансово затруднени да поддържат навика си за пушене.
Хората, които идват по настояване на близките, са с богат арсенал от мотиви да не спират цигарите. „Това е единствената ми утеха в тези трудни времена, казват те. - Дядо ми живя до 90 години, а пушеше цял живот, следователно нещата, с които ме плашите, не са верни.”

Необходим ли е специален хранителен режим при отказването от цигарите? 
Да, необходима е и корекция на хранителния режим. Увеличават се течностите – минерална вода, компоти, нектари до 1,5 литра на ден, с оглед увеличаване на диурезата, а оттам и елиминиране на токсичните вещества. Никотинът престоява в детския и женския организъм около 70 часа, а в мъжкия около 50 часа. В менюто се включват повече зеленчуци за внос на витамини, соли и микроелементи. Намаляват се тлъстите меса, увеличава се количеството на млечните продукти.

Истина или мит е, че при спиране на цигарите се пълнее? 
Този така често обсъждан казус практически няма никакви физически оправдания. Доказано е дори, че всеки четвърти отказал цигарите отслабва. Увеличавайки движението, намалявайки мазните храни и увеличавайки зеленчуците и плодовете, ще намалява и вероятността от напълняване.

Какво е мнението ви за никотиновите лепенки, дъвки и медикаментите на пазара? 
Никотинозаместващата терапия, никотиновите лепенки и дъвки целят да се въвежда в организма постепенно намаляващо количество никотин, без останалите токсични вещества на тютюневия дим, като по този начин организмът свиква на все по-малки нива на никотина. Лечението трае около 12 седмици, като се спазва описаният по-горе хранително-двигателен режим. Някои от препаратите обаче имат противопоказания, които трябва да се обсъдят с лекар. Не трябва да се забравя, че тези препарати са само помощни средства и са само част от общия план за успешно отказване от тютюнопушенето. 

Каква е възрастовата група, с която работите – съответно най-младият и най-възрастният пушач? 
В кабинета консултирам хора от всички възрасти, по-често от 45- до 65-годишни. Жените проявяват голяма загриженост за здравето си. Най-младият, потърсил помощ в кабинета, е момче на 13 години, а най-възрастният е на 76 години.

Мислите ли, че законите за ограничаване на пушенето на обществени места ще доведат до намаляването на пушачите като цяло? 
Да, сигурна съм в това! Убедена съм също, че ще намалее заболеваемостта от белодробен рак и сърдечно-съдови инциденти. Такъв спад на заболеваемост са установили държави, в които тези мерки са взети и се спазват.
За да се увеличи шансът за успех, е важно и препоръчително планът за отказ от цигарите да се изработи заедно със специалист или личния лекар. 

КОЛКО ВРЕДНИ СА ЦИГАРИТЕ 
Още древните китайци са казали – тютюнът изгаря белите дробове. Вдишвайки тютюневия дим, принуждаваме организма да бъде в непрекъсната война, включвайки всички защити. Тютюнът съдържа около 3500 вещества, от които 40 са с установен и канцерогенен ефект – катрани, които се наслояват в бронхите и белодробната тъкан и нарушават нормалната им функция. Въглеродният диоксид е силно токсичен газ, който се поема от кръвта много по-лесно отколкото кислорода. Никотинът е основната причина за привикване към тютюнопушенето. Цигареният дим се отделя от запалената цигара при около 800-900°С и съдържа още ацетон, арсен, метанол. Изредените вещества са малка част от токсините, които ежедневно се вкарват в организма и които освен карцином на белия дроб могат да доведат и до промяна на стените на съдовете и като следствие да доведат до инфаркт или инсулт. Честите бронхити, бронхопневмонии и вирусни заболявания са в резултат на снижените защитни сили на пушача. Остеопорозата, по-честа при жените, директно се повлиява от цигарите в посока бързо задълбочаване. Пасивните пушачи, които най-често са децата, също са засегнати – затруднено заучаване на уроците, астматични инциденти. Това са факти, а не думи за сплашване на пушачите...

Стъпка към успеха
За известно време пийте чай или кафе без цигара или не отивайте с приятели пушачи за по питие. Ако въпреки това ви се допуши, опитайте се да отложите запалването на цигарата. Наблюденията показват, че най-силно е желанието за цигара в първите 5-6 минути, след което силата на желанието намалява.
 

Източник: goodfood.bg

рекламирай тук
рекламирай тук
Масаж на ходилата

Масаж на ходилата

Масажът като цяло притежава необикновени лечебни свойства. Едно просто разтриване от няколко минути е възможно да ви накара да се почувствате ободрени като след дълъг сън.
 
Йога облекчава стреса чрез увеличаване нивото на кортизола

Йога облекчава стреса чрез увеличаване нивото на кортизола

Йогата е вид практика, която помага на хората да се отпуснат и също така да осъществят връзка между тяло, ум и дух за постигане на дълбок вътрешен мир.
 
Стречинг срещу болките в гърба

Стречинг срещу болките в гърба

Ако страдате от болки в гърба или увреждане, вашият физиотерапевт или лекар може да ви предпише стречинг тренировки, който помагат за намаляване на болката и предотвратяване на допълнителни щети. Тези стречинг упражнения обикновено помагат за подобряване
 
Интимен Фитнес

Интимен Фитнес

За укрепване на тазовото дъно и за увеличаване еластичността на мускулите му помага упражнения за разтягане и упражненията на Кегел.
 
Недоспиването - големият враг на здравето

Недоспиването - големият враг на здравето

Колко жалко, че една трета от живота ни отива за това толкова глупаво, безполезно и досадно занимание! Защо не може да съкратим веднага живота си с една трета или по-добре да се опитаме да спечелим изгубеното време? Днес лекарите категорично твърдят, че с
 
Content