2010-05-11

Тънкости в избора на басейн

Тънкости в избора на басейн

   Индивидуалността не е за всеки, но всеки може да опита да бъде оригинален. Особено в детайлите, които ще завършат картината. След ужасно горещия и скоростен летен ден, ужасно удоволствие носи откъсването от реалността именно край басейна. За да заредим с енергия, за да помечтаем, за да се усмихваме по-често.
Професионалното изпълнение на басейна с внимание към дизайна на водното съоръжение и към околното пространство придава завършен вид на всяко дворно място и увеличава стойността на имота.
Какви размери да изберем и как да разположим басейна в дворното пространство?
Изграждането на външен басейн започва със сериозни проучвания на терена хидрогеоложки и инженерни. На следващ етап се изготвя конструктивен проект за басейна на база на резултатите от проучванията. Наличието на скали ще затрудни и оскъпи изграждането на коритото на басейна. Ако на малка дълбочина до 1 м има подпочвени води, изграждане на басейн не се препоръчва.
Когато се преценява разположението на басейна в двора, трябва да се избягва близостта със септични ями, канализационни тръби и електрически кабели. Други важни фактори при избора на най-доброто местоположение са също мястото да се огрява максимално от слънцето и да не бъде засенчвано от сгради или дървета, да е защитено от вятър и да дава възможност за усамотяване възможно най-далеч от любопитни погледи.
Добре е да се избягва непосредствената близост на дървета, защото листата им замърсяват водата. Растения с голяма и разклонена коренова система пък могат да предизвикат пукнатини в бетоновото корито на басейна.
Оразмеряването на басейна става съобразно мащабите на двора и в зависимост от това за какво ще се използва за спорт, отдих, за игри и т.н. За да имаме наистина завършено дворно пространство, басейнът не би трябвало да е доминиращ в него.
Оптималният размер на водното съоръжение за средно голям двор е между 30 до 45 кв. м.

Каква форма и дълбочина са най-подходящи?
Необходимо е да си отговорим на въпросите кой и с какви цели ще използва басейна?
Това е важно, за да се избере най-подходящата форма, размер и дълбочина. В случай, че и деца ще ползват басейна, трябва да се предвиди по-плитък сектор за тях или специално да се обособи плитка част. За дълбочината в световните стандарти е възприето тя да варира от 1.20 м до 1.50 1.80 м при наклонено дъно, при хоризонтално дъно практиката е до 1.50 м. Имайте предвид, обаче, че дълбоките басейни се поддържат по-трудно и изискват повече средства за изграждане.
Каква конструкция на басейна желаем монолитен или модулен?
Модулните са по-евтиният вариант и се изграждат по-бързо. Монолитните басейни се поддържат по-трудно. Като тенденция бъдещето е на модулните басейни, особено що се отнася до частните съоръжения.
Монолитният басейн дава повече възможности за избор на форми. Практически е възможно да се изпълни всяка форма според въображението и личния вкус. Трябва да е съобразена с функционалността на басейна, с архитектурата и оформлението на къщата и околното пространство. Класическата правоъгълна форма е подходяща за всякакви цели и най-лесно се вписва във всеки двор. Раздвижените форми оскъпяват изграждането и отнемат повече време за изпълнение.
Какви видове басейни се предлагат и колко време ще отнеме изграждането им?
Модулните басейни се използват предимно в домове или в малки хотели. Конструкцията им представлява стена от високотехнологична алуминиево-магнезиева сплав с PVC покритие. Поставят се на повърхността или се вкопават в земята. Когато се вкопават, се прави изкоп, съответстващ на размерите и дълбочината на басейна. След това се излива равна бетонова плоча, монтира се съоръжението и отново се залива с бетон.
На пазара се предлагат три основни форми модулни басейни кръгли, овални и правоъгълни. Възможна е и доставка на съоръжение с бъбрековидна форма.
Предимството на този тип басейни е, че се монтират много бързо. Освен това поддръжката им е далеч по-лесна от тази на монолитните. При правилна експлоатация съоръжението може да ни служи много дълго време.
За изграждането на монолитните басейни се прави железобетонна конструкция. Отлива се монолитно, като в стените и дъното се поставя армировка за по-голяма здравина. Добре е да се уточнят преди строителството местата на тръби, ръкохватки, стълби, осветление и друго оборудване, за да се заложат в кофража и да не се пробива конструкцията след това. Отливането на бетона в този случай трябва да става наведнъж. Ако се излива на етапи, ще има фуги и конструкцията няма да е водонепропусклива.

Повърхността трябва да е съвсем гладка.
Следващият етап е измазването на стените и дъното на конструкцията. Готовата вътрешна повърхност се покрива с обмазващ хидроизолационен слой. След това се пристъпва към лепене на облицовката със специално лепило и фугиране.
Технологичният процес на изграждане на такъв басейн е продължителен и строителството може да отнеме от 1,5 до 4 месеца. Трябва да се има предвид и фактът, че монолитният басейн изисква постоянни грижи и почистване.
Филтрацията на басейна може да бъде хоризонтална, вертикална или хибридна.
При вертикална филтрация водата се прелива в преливник, разположен по обиколката на басейна и се влива в буферен резервоар. Този басейн изглежда най-красиво, тъй като нивото на водата съвпада с това на коритото. Изграждането му става за малко по-дълъг период в сравнение с останалите типове и е малко по-скъп, но пък наистина създава впечатление за водна феерия. Ако басейнът е над 200 куб. м, по-добре е той да се изгради с преливник.
При басейна с хоризонтална филтрация се използват скимери, разположени по стените на басейна. Водното ниво е на 15-20 сантиметра по-ниско от горната кота на стените на басейна.
Материали за облицовка
Мозайката се смята за една от най-надеждните облицовки. Предлагат се два вида керамична и стъклокерамична. Най-широко се употребява в практиката стъклокерамичната, защото е здрава и е водонепропусклива. Тя е удобна за работа, тъй като е възможно изпълнението на всякакви форми, а малките й размери позволяват облицовката на ъгли и труднодостъпни места. Можем да изберем сред стандартни миксове или да проявим своята фантазия и дизайнерите да изработят уникални миксове или пана специално за нас.
Богат е изборът и за повърхностите на стъклокерамиката матирана, с блясък и различни нишки, имитираща мрамор, златна или сребърна. По поръчка може да се направят и специални цветове извън предлаганите на пазара.
Друг вариант за облицовка на вашия басейн са клинкерните плочки. Те са с много ниско водопоглъщане и са студоустойчиви. Предимство на тези плочки е, че се поддържа лесно чистотата им. Фугиращите материали и лепила са в богата цветова палитра, така че да са в унисон с цвета на плочките или пък да контрастират в зависимост от избрания дизайн.
PVC фолиото е най-евтиният вариант за облицовка. Дебелината му варира от 1 до 1,5 мм и има разнообразие от цветове. Фолиото е по-устойчиво на въздействието на ултравиолетовите лъчи и химикалите. За него не се изискват много грижи и също лесно се почиства. Бихме могли да изберем като покритие и специална боя на основата на епоксидна смола, която не е токсична и е без разтворител.
Оборудване на басейна
Допълнителното оборудване на басейна включва подводно осветление, съоръжения за игри, водни ефекти и др.
Халогенните прожектори за подводно осветление се използват най-често в практиката. Могат да се монтират едноцветни или пък да се изберат с различни цветни лещи. Повечето модели се вграждат в стените на басейните, но има варианти и за монтиране във вече изградени басейни, без да се пробива целостта на водното съоръжение.
Друг вариант е LED осветлението. То също може да бъде едноцветно или многоцветно. Второто прави изключително красив басейна, тъй като дава възможност за избор на програми за преливане на много цветове. Такъв тип осветление е възможно също да се монтира и на басейни, които вече са изградени с халогенно осветление.
За да се насладим на различни игри в басейна, се предлагат трамплини за скокове във вода и водни пързалки, които ще бъдат съобразени с размера, формата и дизайна на съоръжението.
Стълбите и перилата ще улеснят достъпа и плуването. Стълбите се изработват от неръждаема стомана, като можем да избираме различни модели, в зависимост от вида и дизайна на басейна.
Водните ефекти придават допълнително удоволствие от водата. Тук изборът е сред водни гъби, водни чадъри, различни видове декоративни водопади и фонтани. За по-малките басейни, където няма достатъчно място за плуване, е възможно да се използва специално устройство, което създава насрещно течение. За да се стимулира допълнително тялото ни, се предлага и възможността да изберем дънни гейзери, които деликатно ще ни масажират. Можем да се спрем и на масажни лежанки, които отпускат напрежението в мускулите чрез вертикален въздушен масаж във вода.

Профилактика на басейна и сезонна поддръжка

За да се радваме на чиста вода в басейна, през активния сезон трябва да полагаме доста грижи. Добрите филтърни системи пречистват водата от механичните частици, но предпазването от микроорганизми, бактерии и водорасли става чрез използването на химикали. Специалистите предлагат регулярно поддръжка (по индивидуална схема или стандартна един път седмично), тестване на водата, доставка и обработка с химикали. Удобство създава използването на уникална компютърна система за контрол на водата в реално време, наречена e-pool. Тя следи параметрите на водата и автоматично дозира препаратите.
Преди сезона за активно ползване на басейна и след края на сезона трябва да се извършат редица дейности, за да се запази водното съоръжение и да му се наслаждаваме дълги години.
Подготовката за зимните условия включва:
спирането на водоснабдяването към басейна;
източване на водата от басейна до определено ниво;
изпразване и внимателно почистване на филтрите и тръбите;
демонтаж на допълнителното оборудване на басейна стълби, перила и др.;
поставяне на съдове за обиране линейното разширение на леда;
поставяне на химикали против водорасли, микроорганизми и омекотители за вода.
Много важен е монтажът на зимното покривало. То е изработено от здрава PVC материя, армирана с фибронишки. Устойчиво е на температурни промени и UV лъчи. Освен, че то ще предпази басейна и облицовката му, ще е и превантивна мярка за падането на деца и домашни любимци в басейна.
Предсезонната подготовка се състои в демонтиране на зимното покривало, източване на водата от басейна, почистване с водоструйка и химикали, тестване на състоянието на басейна и осветлението, сглобяването на филтърната система и монтирането на хлорни дозатори, пълнене на басейна и поставяне на стълби, трамплини и др. оборудване на басейна.
Преди нова употреба специалист трябва да провери изправността на системата. В активния сезон обикновено се ползва лятно покривало, което предпазва басейна от замърсявания, но също така не позволява водата да топлоотдава и задържа лъчите на слънцето за по-бързото є загряване.
Площта около басейна
Дворното пространство около басейна може де бъде решено в различни стилове според нашите идеи за това как искаме да го използваме. Би могло да бъде изпълнено с много зеленина, да се оформят кътове за барбекю и партита, да се разположат градински мебели за релакс и др. Възможно е и да се поставят всякакви фигури от стъклопласт, което ще бъде особено интересно за децата.
За настилка на околобасейновото пространство може да изберете екзотично дърво, изкуствени или каменни настилки. Изборът на борд на басейна с бордови камък или бордови плочки оформя голяма част и от дворното пространство. Два са видовете бордови камък естествен и изкуствен (предлагани в богата гама цветове).
 Изпълнението на басейна и околното пространство е подчинено на идеите ни и начина, по който искаме да ги реализираме. Консултацията с дизайнерски и проектантски екипи ще ни донесе най-добрия вариант за конкретния случай.

рекламирай тук
рекламирай тук
Къща в стил Флинстоун в Малибу

Къща в стил Флинстоун в Малибу

Каменния дом, копие на пещерата на известните анимационни герои Фред и Уилма Флинстоун, не е туристическа атракция, а реално съвременно архитектурно творение, чийто собственик е американския актьор и продуцент Дик Кларк.
 
Дървени детски легла Rhapsody

Дървени детски легла Rhapsody

Ако искате децата ви наистина да зaобичат своите спални, трябва да създадете за тях привлекателна среда и детска радостна атмосфера, където те не просто да спят, но и да играят и да им е приятно и забавно. Именно върху това са работили от компанията
 
Комфортен и красив дом с изглед към езеро Остин в Тексас

Комфортен и красив дом с изглед към езеро Остин в Тексас

The Peninsula Residence е проектирана от Bercy Чен Студио и има привилегировано разположение, което позволява красивата и реализация на езерото Остин в Тексас. Ето и няколко думи от архитекти:
 
15 странни къщи по цял Свят

15 странни къщи по цял Свят

Няма ограничения за въображението на хората, лудостта и творчеството, както се вижда в тези странни конструкции. Предлагаме ви един списък със странните къщи в света, някои от които със сигурност никога и никъде не сте виждали.
 
Няколко стари "бабини" хитринки за блестяща кухня

Няколко стари "бабини" хитринки за блестяща кухня

Може кухнята ви да не е обзаведена по последен писък на модата и техниката, но пак да е уютна, красива и да събира цялото семейство. Най-важното е да е чиста. Да я поддържате при всекидневното готвене, миене на съдове, дребни инциденти и то без много усил
 
Content