2010-05-13

Кукуряк, Хелеборус, Helleborus, Коледна роза

Кукуряк, Хелеборус, Helleborus, Коледна роза

    Хелеборусите са род от Европа и Азия от семейство Ранункулови.
Кукуряците са група очарователни малки многогодишници, които са популярни и се отглеждат от дълбока древност, често се споменават в разни легенди. Споменават се още в древногръцката и римската литература, а в средновековието са масово култивирани като лечебни растения – срещат се огромни колонии покрай изоставени и рушащи се манастири. Кукурякът съдържа голяма група алкалоиди, част от които са отровни при поглъщане в големи количества. Тези алкалоиди, извлечени от растенията и до днес се използват в хомеопатията и народната медицина. Хелеборусът все повече набира популярност като градинско растение, а най-голямото предимство на този вид е факта, че цъфти през зимата – от декември до март. Кукуряка също е наричан коледна роза, но има и сортове с цъфтеж през април-май.
Основно се делят на две големи групи – стъблени и безстъблени видове, отделно има разработени и много модерни сортове кукуряк, преобладаващи предимно от безстъблената група.
Кукуряците са крайно непретенциозни растения и са лесни за отглеждане. Издържат и на пълна сянка, но малко сутрешно или следобедно слънце значително подобрява цъфтежа. Не са капризни за почви, но идеалните са богати и добре дренирани. Веднъж установена колонията, са силно издръжливи на суша, но нямат нищо против и влагата. За съжаление са скъпи растения, тъй като много трудно се размножават – семената се нуждаято от поне година за да покълнат, дават много големи отклонения от родителските форми, а вегатативнотото деление на туфата е непрактично, тъй като бавно нарастват и формират колонии. Затова основно се практикува тъканно размножаване. От зона 6 нагоре са вечнозелени растения, но е добре през пролетта старите листа да се изрязват, за да може по-добре да се види цъфтежа.

Автор: hobbykafe

рекламирай тук
рекламирай тук
Тропическата ботаническа градина Нонг Нуч в Тайланд (Nong Nuch)

Тропическата ботаническа градина Нонг Нуч в Тайланд (Nong Nuch)

Историята на тази уникална тропическа ботаническа градина започва през 1954 г., когато г-н Писит и г-жа Нонг Нуч Тансака закупуват 600 акра земя с цел превръщането й в голяма овощна плантация.
 
Ангрекум орхидеи (Angraecum)

Ангрекум орхидеи (Angraecum)

Родът Angraecum съдържа около 220 вида. Тези орхидеи се размножават както вегетативно, така и чрез опрашване. Част от тях имат за местообитание сухи тропически гори и като последица от това имат дебели и месести листа.
 
Соланум - естествена коледна украса в дома

Соланум - естествена коледна украса в дома

Растението Соланум, известно и под името "Коледна череша" и "Йерусалимска череша", е пренесено от Канарските острови, където са естествените му находища. Има храстовиден вид и достига 50-70 см височина, но ако ще го отглеждате в саксия
 
Дионея "Венерина мухоловка" (Dionaea muscipula)

Дионея "Венерина мухоловка" (Dionaea muscipula)

Венерината мухоловка е малко растение, чиято структура може да бъде описана като розетка от четири до седем листа, излизащи от подземно грудкоподобно стебло. Всяко стебло може да достигне от три до десет сантиметра в зависимост от сезоните.
 
Милтония – Miltonia

Милтония – Miltonia

Повечето хора мислят, че Милтонията и Милтониопсиса са една и съща орхидея, поради факта, че преди години са принадлежали към един и същи род – Милтония. Обикновено наричат Милтониопсиса „теменужена“ орхидея – формата на цветовете му много напомня на
 
Content