2010-05-25

Клематис: Размножаване чрез резници

Клематис: Размножаване чрез резници

   Това е най-често използвания метод за размножаване на клематиси. Големите производители взимат резници от клематиси, гледани в оранжерии. При оптимални условия – температура на субстрата в който са поставени 22С, автоматично оросяване, вентилация и фунгициди пускат корени за около месец.
В любителски условия е бавно и несигурно. Държат като примадони – вкореняват се когато искат, малко ако се засушат, умират, ако се преполеят, изгниват, не трябва да са на прека слънчева светлина, но не трябва и да са на сянка.
Въпреки това, миналата година много хора във форума вкорениха успешно. А удоволствието да наблюдаваш как една клечица пуска корени, порасва и накрая цъфва е огромно.
След много ровене в интернет и неуспехи стигнах до някои основни правила:
1. Материала - средната част от тазгодишно стебло, полу утвърдено. Ако не го заложите веднага, трябва да стои във вода, иначе местата на рязане се „запечатват“. Там където листата излизат от стеблото има малки пъпки. Те са два вида – от едните израстват клончета и се казват вегетативни, а от другите цвят. Ако пъпките са цветни, резника няма да се вкорени. Ползвайте само резници с 2 възелчета. Горните пъпки може да загинат през зимата. Пътят към успеха са тези които сте заровили в почвата.
2. В какво да се поставят. Не ползвайте пръст от градината. Трябва нещо което да задържа водата, но не прекалено много да изгният. Става в едър пясък, най-добре в перлит. Продава се при строителните материали. Ако имате, сложете на дъното дървени въглища. Те са идеален филтър.
3. Ползването на вкоренител не е задължително, но според мен увеличава шансовете.
4.Мястото. Трябва да е светло, но никога директна слънчева светлина. Подходяща температура 15-28С, най-добре 22С
5 Влага. Поставяне на буркан или рязана пластмасова бутилка е задължително. Това съхранява влагата в листата. Увяхнат ли листата преди вкореняването, край на експеримента. Субстрата не трябва да изсъхва, но не трябва и да подгизва. Най-лесно се постига по начина описан в първия линк – отдолу поставка с вода, като долния край на резника да бъде 1-2см над нивото на водата. Водата се сменя често.
6. Вкореняването става за 6-8 седмици. Леко дръпнете резничето нагоре. Ако оказва съпротива, значи вече е пуснало корени
7. Когато корените станат 5-10см пресадете в хубава почва. Поливайте с много разреден жълт кристалон. Фосфорът помага за развитието на корените
8. Заедно с развитието на корените започват да разстат и горните пъпки. В края на есента ще имате 5-10-15см стебло.
Проблема е как да се опази през зимата. За да растат трябва температура 15-18С. Луминисцентни лампи да осигуряват 12-15 часа светлина подобна на дневната. Нямам такива екстри. Държа ги в неотоплявано помещение. Нежните стебла обикновено увяхват, но от заровеноите пъпки покарват нови. През януари внесох за проба 2 в топла стая, но покрити с пластмасови бутилки. Развиха се добре и за сега няма болести
Моят съвет е – започнете с повече резници. По неведоми причини, някои не се вкореняват.
Успех.

Препоръки:
Резници с 2 възелчета
Субстрат без пръст – перлит + 5% дървени въглища за филтър
 Ползват се 2 прозрачни чаши. На едната се пробиват малки дупчици. Отбелязва се черта на 3см от дъното и се пълни до там с перлит. Поставя се резника така, че долният край да бъде до чертата и се допълва с перлит. На втората чаша се слага черта на 2см. Налива се толкова вода, че когато чашите се поставят една в друга водата да е до чертата – това осигурява долният край на резника винаги да бъде 1 см над нивото на водата.

Автор: hobbykafe

рекламирай тук
рекламирай тук
Тропическата ботаническа градина Нонг Нуч в Тайланд (Nong Nuch)

Тропическата ботаническа градина Нонг Нуч в Тайланд (Nong Nuch)

Историята на тази уникална тропическа ботаническа градина започва през 1954 г., когато г-н Писит и г-жа Нонг Нуч Тансака закупуват 600 акра земя с цел превръщането й в голяма овощна плантация.
 
Ангрекум орхидеи (Angraecum)

Ангрекум орхидеи (Angraecum)

Родът Angraecum съдържа около 220 вида. Тези орхидеи се размножават както вегетативно, така и чрез опрашване. Част от тях имат за местообитание сухи тропически гори и като последица от това имат дебели и месести листа.
 
Соланум - естествена коледна украса в дома

Соланум - естествена коледна украса в дома

Растението Соланум, известно и под името "Коледна череша" и "Йерусалимска череша", е пренесено от Канарските острови, където са естествените му находища. Има храстовиден вид и достига 50-70 см височина, но ако ще го отглеждате в саксия
 
Дионея "Венерина мухоловка" (Dionaea muscipula)

Дионея "Венерина мухоловка" (Dionaea muscipula)

Венерината мухоловка е малко растение, чиято структура може да бъде описана като розетка от четири до седем листа, излизащи от подземно грудкоподобно стебло. Всяко стебло може да достигне от три до десет сантиметра в зависимост от сезоните.
 
Милтония – Miltonia

Милтония – Miltonia

Повечето хора мислят, че Милтонията и Милтониопсиса са една и съща орхидея, поради факта, че преди години са принадлежали към един и същи род – Милтония. Обикновено наричат Милтониопсиса „теменужена“ орхидея – формата на цветовете му много напомня на
 
Content