2010-06-01

Салата с фенел и портокали

Салата с фенел и портокали

   Исках да направя нещо интересно, различно и спонтанно взех решение като прочетох рецептата за салата с фенел и портокали от кулинарната книга Italy, от поредицата Mediterranean cuisine. В нея пише, че тази салата е високо зачитана от гурме готвачите из цяла Италия. И има защо. Салата е много освежаваща, пълна с витамини и бързо се приготвя. 
В южната част на Италия, фенела е диворастящо растение. Днес той се култивира в Apulia и се изнася по цял свят. Растението вирее в песъчливите почви на Средиземноморието. Богато е на калций и има лек аромат на анасон. Освен за храна се използва и във фармацията.

Всички знаем колко много витамин C се съдържа в цитрусите, в това число и портокала. Комбинацията му с фенел и зехтин е добър начин, чрез храната да засилим имунитета си.
Продукти:
1 луковица фенел с листа
5 суп. лъж. зехтин
2 малки портокала
3 черни маслини
сол и черен пипер

От фенела се отстраняват външните листа. Останалата част, заедно с листата се нарязват.
Приготвя се марината от зехтина, солта и черния пипер. В нея се изсипва нарязания фенел с листата. Оставя се да се маринова за 20 минути.
През това време се приготвят портокалите. На единият портокал се обелва кората и се нарязва на кръгчета. Изтисква се сока от втория портокал.
Маслините се обезкостяват и се нарязват на четвъртинки.
След като е престоял необходимото време, фенела се прецежда от маринатата.
Изсипва се в чиния. Отгоре се подреждат кръгчетата портокал и се залива с портокаловия сок. Салатата се украсява с маслините и стръкче листа от фенела. 

Автор: Йоана

рекламирай тук
рекламирай тук
Киноа с печени зеленчуци - стъпка по стъпка в снимки

Киноа с печени зеленчуци - стъпка по стъпка в снимки

Това е комбинация между салата и основно ястие, така че е подходящо предложение както за обяд, така и за вечеря.
 
Ризото с брюкселско зеле - стъпка по стъпка в снимки

Ризото с брюкселско зеле - стъпка по стъпка в снимки

Ако сте почитатели на полезните храни, то със сигурност трябва да дадете шанс на брюкселското зеле. Зеленчукът има редица ползи за здравето, тъй като съдържа много важни витамини, както и фибри.
 
Спагети със сос маринара - стъпка по стъпка в снимки

Спагети със сос маринара - стъпка по стъпка в снимки

Неслучайно в голяма част от заведенията в нашата страна се предлагат именно различни разновидности на пастата. Днес ще ви предложим рецепта за спагети със сос маринара, за чиято направа трябва да си отделите около един час и половина.
 
Гуакамоле с печена царевица

Гуакамоле с печена царевица

Новата съставка към гуакамолето ще бъде печената царевица, която също е много популярна в кухнята в Мексико.
 
Италианско ястие с кайма - стъпка по стъпка в снимки

Италианско ястие с кайма - стъпка по стъпка в снимки

Колкото до рецептата, тя не е никак трудна, но все пак ще ви отнеме около час и половина, за да я приготвите. Количеството, което ви показваме ще стигне за около шестима души.
 
Content