2011-06-08  10 островни града по света

   Как ли бихте се чувствали ако попаднете на някой от необитаемите острови по света? Тук ще ви изброим някои от тях, които също някога са били самотни, но малко по малко са започнали да се населяват и вследствие на силна урбанизация, в крайна сметка са се превърнали в цели градове.  

Линдау, Германия 
Историческия град
Линдау е разположен в близост до пресечната точка на австрийската, германската и швейцарската граници в източната част на езерото Констанс (Bodensee). Градът е свързан със сушата с мост и жп линия и има около 3000 жители. Пълен със средновековни и полудървени постройки, островния град е доста популярна туристическа атракция.   
 

Санта Круз дел Ислот, Колумбия 
Намиращ се близо до карибския бряг на Колумбия, Санта Круз дел Ислот неофициално се счита за най-гъсто населения остров на Земята. Жителите са му 1247, а къщите само 97 върху площ от около 1 хектар. Единствените удобства на островитяните са няколко магазина и училище. Поради липса на място за гробище те погребват своите близки на съседния остров. Дори публичния площад на Санта Круз е около половината от размера на тенискорт. 
 

Изола деи Пескатори, Италия 
Изола деи Пескатори (Рибарския остров) е най-северния от основните три Боромеови острови в Лаго Маджоре. Той вече не е притежание на фамилията Боромео и е единствения, който е населяван през цялата година. Дълъг е 350 метра и е широк 100 метра, а тясна уличка върви по гръбнака на острова, към която се присъединяват калдаръмените пресечки на крайбрежната алея, обграждаща острова. Къщите в този район са построени по начин, който да не позволява да се наводнят, тъй като алеята около брега е често заливана с вода. Въпреки че традиционното занятие на жителите му е риболова, живописния чар на острова е превърнал туризма в най-важен източник на доходи за населението. 
 

Мекскалтитан, Мексико
Мекскалтитан е малък изкуствен остров-град край крайбрежието на
Мексико. Разположен е в блатиста местност с мангрови дървета и е заобиколен с канали. В периода през юни до октомври, когато е дъждовния сезон, много често водата залива улиците на града. Според легендата, Мекскалтитан е Aztlán - родината на ацтеките, откъдето през 1091 година те тръгват в търсене на място за по-добър живот и така основават Теночтитлан. Днес острова, известен още като "Мексиканската Венеция" е популярна туристическа дестинация и е обявен за "Pueblo Magico" от федералното правителство. Достъпен е само по вода.     
 

Трогир, Хърватия 
Разположен в близост до град Сплит, Трогир е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Разположен е на малък остров между континенталната част на Хърватия и остров Čiovo. Културата му е повлияна от старите гърци, римляните и венецианците. Богатата колекция от дворци, църкви и кули, както и една крепост е вписана в ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г. Архитектурата на града е смесица от романска и готическа и е една от най-запазената не само на Адриетическо море, но и в цяла Централна
Европа. Един от типичните представители на този стил е поразителната катедрала "Св. Лорънс", чийто главен западен вход е шедьовър на Радован.    
 

Несебър, България 
Наричан често от чужденците "Перлата на Черно море" или "Българския Дубровник", Несебър е град-музей с повече от три хилядолетия история. Старата част на града е разположена на остров свързан със сушата чрез провлак, дълъг около 400 метра. По средата му се намира стара мелница, която днес е само туристическа атракция. Самия град притежава много доказателства за окупацията на най-различни цивилизации през времето на своето съществуване. Понякога се казва, че Несебър има най-много църкви на глава от населението и в действителност само в старата част те са 42 на брой. От тях само една функционира днес, като всички представляват богато архитектурно наследство на източното православие. Изобилието от исторически сгради вписва морския курорт в списъка на световното наследство на Юнеско през 1983 година.
 

Флорес, Гватемала
Флорес се намира в езерото Петен Ица и е свързан със сушата посредством провлак, а от другата страна се намират градове Санта Елена и Сан Бенито. Той е дом на много обекти на Маите, както и на останки от Tayasal - последният град в Мезоамерика завладян през 1697 г. от испанците. За много от туристите основната причина, за да се посети това място е близостта му до известните руини на маите Тикал. Самият остров-град също е чудесна дестинация, пълна с колониални сгради с червени покриви, тесни калдъръмени улички, исторически църкви и много хотели и ресторанти.  
  

Мале, Малдиви 
Мале е столицата и най-гъсто населения град на Малдивите. Над 100 000 души са натъпкани на този малък остров. Поради липсата на заобикаляща природа, цялата инфраструктура трябва да  се намира в самия град. Водата се изпомпва от 50-60 метра дълбоки кладенци и се обезсолява, а електрическата енергия е с помощта на дизелови генератори. Твърдите отпадъци се транспортират към близките острови и с тях се попълват лагуните. По този начин е и направено по-голямото летище на съседния остров. 
 

Манхатън, САЩ 
Манхатън е един от петте квартала на Ню Йорк и е най-често спряган в описанията на мегаполиса. Намира се предимно на остров Манхатън в устието на река Хъдсън и е най-старият и най-гъсто населен от останалите Бруклин, Бронкс, Куинс и Стейтън Айлънд. Населението му за 2008 г. е било 1 634 795 души, живеещи на площ от 59.47 km². Манхатън е богат на известни забележителности, туристически атракции, музеи и университети. Освен това на острова се намира и седалището на ООН. Думата "Манхатън", преведена от езика Ленапе означава "остров на много хълмове".  
 

Венеция, Италия 
Световно известна със своите канали, Венеция е построена върху архипелаг от 117 острова, които са свързани с 455 моста. В стария център, каналите изпълняват функцията на пътища, като почти всяка форма на транспорт е по вода или пеша. Островния град обаче бавно потъва и по време на приливи през есента и зимата Площада Сан Марко, който е най-ниската част на острова става напълно наводнен. Освен лагуната и самия град е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, благодарение на уникалната архитектура на сградите и самата основа, която е от дървени подпори (пилоти). Венеция е една от най-важните и посещавани туристически дестинации в света, както и един от най-красивите градове в света. 

Hobyto.com