2010-01-01

Жако (African Gray)

Жако (African Gray)

  Важна информация
Папагалът жако или африканският сив папгал (Psittacus erithacus) достига до 33-36 см. В домашни условия някои птици доживяват до 80-100 г. Те силно се привързват към своите собственици. Помнят дълго и не забравят лошото отношение към тях. Има два подвида жако, познати и в България - кралско жако (Psittacus erithacus erithacus) и скално жако (Psittacus erithacus timneh). Кралското жако има светлосива окраска и яркочервена опашка. Скалното жако е с тъмносиво оперение, ръждивочервена опашка и жълто-сива човка.
В природата жако обитават тропическите гори на Конго, Гвинея, Ангола и Либерия.

Папагалът в клетка
Размерите на клетката за едно жако трябва да са не по-малки от 80 см. на височина и основа с размери 1 х 1 м. Важно е папагалът да има достатъчно простор свободно да разперва крила и да маха с тях, без да докосва страничните стени на кафеза. Клетката трябва да е изработена от метал, а не от дърво. Избягвайте кафези с пластмасови тавани и дъна. Клетката трябва да разполага най-малко с две хранилки и поилки, но е добре те да бъдат и повече.
Вратичката на клетката трябва да бъде достатъчно широка, за да може птицата свободно да идва и да каца на ръката ви. Необходимо е вратичката да е снабдена със стабилна ключалка, дори катинарче, тъй като сивите папагали са големи майстори на измъкването.
Една люлка в кафеза ще осигури на жакото добро място за спане през нощта или за следобедната му дрямка. Кацалките трябва да бъдат дървени, а не пластмасови, с диаметър 2,5 см. и да са поставени на различни нива.
Клетката на жако не трябва да е на течение, близо до отоплителни уреди, до врата или телевизор. Температурата трябва да е нормална стайна, но над 18°С. Клетката трябва да бъде добре осветена. Ярката директна светлина и широката панорама към открито пространство създават дискомфорт за птиците.
Важно е да знаете, че не може да държите жако само в клетка. Всяка птица трябва да има възможността да лети от време на време. Не забравяйте да затваряте и затъмнявате прозорците, за да може папагалгът ви да се чувства в безопасност и за да избегнете наранявания.

Говорни способности

Жако са едни от най-интелигентните папагали. Известни са със способността си да възпроизвежда човешка реч. Гласът на вашето жако може да възпроизвежда завидно разнообразие от звуци. Той може да научи дълги изречения и дори песни и стихотворения. Често папагалите жако прегрупират известните им думи по свой собствен начин и показват, че притежават способност да свързват конкретни обекти с техните наименования. Освен това, те определено могат да използват думите в правилен контекст, например, когато телефона звънне казват “ало”.

Социализация
 За жаката се смята, че имат емоционалното ниво на две годишно дете, а по интелект се равняват на пет годишно. Това означава, че те се нуждаят от голямо внимание и търпение, както и от насочване към приемливо за човека поведение. Въпреки че са изключително привързани към собствениците си, сивите папагали лесно се обезпокояват от нови хора или ситуации. Затова усилията ви да социализирате птицата с колкото може повече от вашите приятели и роднини ще бъдат възнаградени с нейното спокойствие и доверие.

Хранене и поене
Основната храна на жако са зърнените смески за папагали. За разнообразие давайте пресни ябълки, моркови, зеле, листа от глухарче или детелина. Изключително важно е да давате на вашия папагал достатъчно количество калций. Поставете в клетката специални минерални блокчета за птици, сепийна кост или твърдо сварено яйце с черупката. 
Папагалите жако са едни от най-податливите на заболявания от неправилно хранене. Ето защо е много важно да храним своя папагал с подходяща храна в подходящо количество. Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, като слънчогледът не трябва да е повече от 5%, което означава, че вашият папагал може да консумира по 4-5 слънчогледови семки на ден. Бобовите растения са добър източник на протеини. Подходяща храна са и есенните ядки, зеленчуци, плодове. Гроздето и стафидите са любимо лакомство на повечето папагали. Вашето жако трябва винаги да има достъп до прясна вода, която да се сменя всеки ден.
 

Здраве и болести
Симптоми на заболявания може да откриете в поведението на папагала. Ако той внезапно загуби апетита си и откаже да докосва до храната си или спре да подсвирква, стои с наежени пера, вместо да се катери наоколо и да си играе както обикновено, твърде възможно е да е болен. Други индикации за болестно състояние са потъмнелите или воднисти очи и светлозелените, чернокафявите, изцяло белите или течни изпражнения. Смущения в дишането се изразяват в хриптене, хъркащ звук при вдишване и издишване. Ноздрите може да се запушат или от тях да изтича секрет. Всички тези симптоми показват, че нещо не е наред и че е време да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Не се опитвайте да поставяте диагноза и сами да лекувате болестта - това може да е смъртоносно за вашето жако.
 Папагалите се простудяват лесно, стават жертви на вируси и бактерии, сравнително често получават възпаление на краката. Жако често развиват авитаминоза А и костни заболявания. При всеки потенциален симптом за заболяване се обърнете към ветеринарен лекар.

Размножаване

Определянето на пола при жакото е сложно в домашни условия. Те се размножават трудно. За гнездене се използват сандъчета с размери 30 х 30 х 60 см., с диаметър 11-12 см. Женската снася през интервал от 2 дни, 3-4 до 5 яйца, които мъти 28-30 дни. Малките растат бавно и остават в гнездото 10 седмици. След излизането им се хранят близо месец от родителите си. Жако достигат до полова зрелост на четири години и половина.

Източник: exoticus.org

рекламирай тук
рекламирай тук
Впечатляващи истории за любов, вярност и преданост на кучетата

Впечатляващи истории за любов, вярност и преданост на кучетата

Тракер, със стопанина си Джеймс Саймингтън, били сред първите спасители, пристигнали на мястото на атентатите от 11 септември 2001г. Те са открили и последния оцелял, открит под 9 метра развалини.
 
Как да открием перфектното кученце

Как да открием перфектното кученце

Щом вече сте избрали породата е време да намерите перфектното кученце. Първата стъпка е да откриете отговорен развъдчик или приют. Когато купувате кученце от собственик или развъдчик, оценката работи двустранно. Вие искате да се уверите в техните
 
Да пазим кучетата здрави

Да пазим кучетата здрави

Превенцията винаги е по-добра от лекарствата, и здравето на кучето ви не прави изключение. Всеки месец трябва да проверявате внимателно кучето си за ранни симптоми на заболявания. Помнете, че някои кучета много добре крият болестите или болките си
 
Къщички за котки

Къщички за котки

Замислете се, какво най-много обича да прави вашата котка. Да се качва нависоко по мебелите? Да си точи ноктите по дивана? Да си играе с цветята? Нищо необичайно – това е начинът на живот за котки, отглеждани в домашна обстановка.
 
Кучето - Нужди на породите

Кучето - Нужди на породите

Ако си търсите породисто куче, трябва да направите подробно проучване. Отделните породи имат различни характеристики и поведение, произтичащи от ролята, за която са били развъдени.
 
Content